heusden-zolder

heusden-zolder

De Fanthasten spelen

"Kunst" van Yasmina Reza

De Mijlpaal, Heusden-Zolder
7 juli 2023 om 20u
Vrije bijdrage
Inschrijven noodzakelijk

Serge, Mark en Ivan zijn al vijftien jaar vrienden.  Serge wil al wel eens geld uitgeven aan moderne kunst. Mark niet. Ivan weet het niet zo goed. Serge, bevangen door de modernist Antrios, koopt een schilderij van diens hand voor het duizelingwekkende bedrag van 45.000 euro. Het doek is helemaal wit. Mark vindt dit belachelijk en laat dat merken. Ivan zit tussen beide partijen in, probeert de brokken te lijmen en maakt er ondertussen zelf een paar. Het schilderij zet de drie vrienden tegen elkaar op.   Of de vriendschap zal overleven, is de vraag. 

Een vlijmscherp stuk over kunst, en vooral over de confrontatie van drie mannen op het breekpunt van hun relatie. Uiterst grappig maar verre van onschuldig. Gespeeld door De fantHasten.

In de pers.

Yasmina Reza (1959) is een Franse schrijfster en actrice met Iraans-Hongaarse roots. Voor het stuk Kunst ontving ze in 1995 de Molièreprijs voor beste auteur.

Drie jaar later kreeg ze voor Kunst ook de prestigieuze Amerikaanse Tony Award.  Kunst werd al in meer dan dertig talen vertaald, en wordt over de hele wereld gespeeld. Reza schrijft behalve toneelstukken ook romans, essays en filmscenario’s.

 “Mijn personages zijn mensen die ontsporen, die vastlopen, het zijn zeer impulsieve mensen die ten slotte alle fatsoen opzijzetten en die over het algemeen een eerder pessimistische levensvisie hebben.” (Yasmina Reza in Le Monde)